Tuesday 28 April 2015

Resepi Daging Masak Hitam



 Image result for resepi daging masak hitam
 Bahan-bahan :

  • 1 kg daging
  • 1 botol kicap pekat
  • 2 @ 3 batang serai*
  • 3 labu bawang besar*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 5 – 6 biji cabai kering* - kalau tak nak pedas, boleh reduce.
  • 2-3 inci lengkuas*
  • 3 inci kunyit hidup*
  • Kulit kayu manis
  • Bunga cengkih
  • Buah pelaga
  • Sedikit air

Penyediaan :
  • Daging dipotong. Bersihkan dan diperap dengan kicap pekat selama 10-20 minit
  • Mesinkan semua bahan yang bertanda *
  • Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga
  • Masukkan bahan yang dimesin tadi dan kacau sehingga kekuning-kuningan.
  • Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi.
  • Masukkan sedikit air, garam dan gula.
Enjoy!

No comments:

Post a Comment