Bahan-bahan :
- 1 kg daging
- 1 botol kicap pekat
- 2 @ 3 batang serai*
- 3 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 5 – 6 biji cabai kering* - kalau tak nak pedas, boleh reduce.
- 2-3 inci lengkuas*
- 3 inci kunyit hidup*
- Kulit kayu manis
- Bunga cengkih
- Buah pelaga
- Sedikit air
Penyediaan :
- Daging dipotong. Bersihkan dan diperap dengan kicap pekat selama 10-20 minit
- Mesinkan semua bahan yang bertanda *
- Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga
- Masukkan bahan yang dimesin tadi dan kacau sehingga kekuning-kuningan.
- Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi.
- Masukkan sedikit air, garam dan gula.
No comments:
Post a Comment